In foto - „MAKROSVĚT 2009 – mrazivé a barevné zázraky“ výstava v Centrum FotoŠkoda 16. - 28.11.2009

16.11.2009 11:59

Fotograf Milan Blšťák - ” Co mám na makrofotografii nejraději", je její různorodost a dobrodružství hledání. Pokaždé, když vyrážím na focení, mám před sebou velkou neznámou - najdu vůbec ještě nějaké zajímavé záběry?

Milan Blšťák

Podaří se mi je nafotit tak, jak je vidím v hledáčku objektivu? Dokážu zachytit to, co v nich vidím a nabídnout to ve srozumitelné podobě případnému divákovi? Dá se vůbec do políčka diapozitivu promítnout moje obrovská radost z objevu a úžas nad neskutečnou tvořivostí přírody? Upřímně řečeno - každá lidská činnost jednou zevšední a vytratí se z ní to počáteční nadšení.

Představa ranního vstávání, kdy je ještě moc brzo ráno na to aby bylo brzo ráno, balení těžkého batohu a brašny, toulání se v sychravých nevlídných ránech, stovky strnulých minut vleže na promáčené zemi a hromada dalších “proti” mi často běží ráno hlavou, když tělo odmítá vystrčit nohy zpod peřiny. Ale ta touha po dobrodružství makrofotografie pro mě byla zatím vždy silnější ...a já mám výzvy rád!

 Odměna je totiž přes všechnu námahu krásná - jednou jsou to barvy a jejich nezvyklá kombinace,hra světla s tvary, rosa, která nemá vůbec právo se na pavoučích vláknech udržet, průhled skrz ledové krystalky a vůbec. Už dlouho je to pro mne kouzelný svět a ještě jsem z této definice neslevil.

Takže zatím jsem ty nohy ve většině případů brzo ráno nejen z pod peřiny vystrčil, ale i následně položil na zem. Teď je na vás, jestli se Vám to, co jsem při svých dobrodružstvích ulovil, bude líbit.Pevně věřím, že ano a srdečně Vás zvu na výstavu.

Proč makrofotografie:

Je to pořád jenom částečně objevený svět... s úžasnou hloubkou, plný barev, kontrastů a inspirace.... a já mám rád dobrodružství a výzvu neobjeveného!

Kdy a kde fotím:

nejraději brzo ráno v probouzející se přírodě, do které ještě nestačila vstoupit lidská noha, ale i přes den v zimě na horách a u zmrzlých potoků. Hlavně ale všude tam, kde není signál a kde mi v hlavě nezvoní poplašné zvonečky úkolů!

Čím se při focení řídím:

Moje focení není jenom profese nebo koníček. Je to i filosofie. Fotím rád i v počasí, které přiměje hodně lidí zůstat doma u kamen nebo pod peřinou. Věřím, že když já obětuji v mrazu a v dešti něco ze svého pohodlí, najdu záběry, které jsou těsně za hranicí lidské představivosti ...něco za něco. Fantazie přírody je nevyčerpatelná a já věřím v životní
rovnováhu.

Co mám rád:

Přirozenost! Věci a lidi, kteří působí na první pohled třeba i nenápadně, ale na nic si nehrají a mají svou hloubku … a kdo chce, ten ji objeví”. Já se to učím focením. Proto jsou mým životním krédem slova nesmírně silné osobnosti Marie S. Currie: ”Nehonos se, žes vykonal, neslibuj, že vykonáš, nech své činy mluvit za tebe!”

Největší dosažený úspěch ve fotografii:

asi to, že se moje fotografie lidem líbí! A také více jak 46 zrelizovaných výstav makrofotografií, ocenění v Czech Press Photo 2000, vydaná kniha “Příběhy (ne)obyčejné makrofotografie”, nový kalendář Kouzlo detailu 2010, kterým jsem si udělal radost a který se právě teď začíná prodávat.

Co vám chci vzkázat:

Makrofotografie je svět ve světě a je v něm spousta krásy. Každý povedený záběr mi vždy připomíná, jak je příroda dokonalá a že by k ní měl člověk přistupovat s větší úctou… a že spousta věcí ve srovnání s touhle dokonalostí je malicherná!

Technická data vzniku fotografií:

Fotoaparát: Nikon F100
Objektivy: NIKKOR MICRO: 60mm, 70-180mm, NIKKOR 50 mm
Příslušenství: Nikon blesky, mezikroužky, makroměch
Fotomateriál: kinofilm FUJICHROME Professional Velvia

www.macroworld.cz

 www.blstak.cz

 www.fotoskoda.cz

    * Prodejna - minigalerie:
      Vodičkova 37, Praha 1
    * Otevřeno:
      Po–Pá 9.00–20.00,
      So 10.00–18.00
    * Telefon:
      222 929 029
    * E-mail:
      info@fotoskoda.cz

Autor: Milan Blšťák

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Mrazivé a barevné makrozázraky - FotoCentrum Škoda

Mrazivé a barevné makrozázraky

Mrazivé a barevné makrozázraky

Mrazivé a barevné makrozázraky

FotoCentrum Škoda


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 27.04.2024

Svátek má Jaroslav

Citát pro dnešní den

Štěstí potichu vchází dveřmi, které jsi nechal otevřené.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz